DE POLITISKA SEKRETERARNA – LUNDS DOLDA POLITISKA ELIT

DE POLITISKA SEKRETERARNA – LUNDS DOLDA POLITISKA ELIT

Del 3 i Nyheter i Lunds artikelserie om politikerlönerna.

I denna tredje artikel i Nyheter i Lunds serie om politikernas löner tar vi oss an en grupp som nog ter sig obekant för de flesta av kommunens medborgare: de politiska sekreterarna. Kommunal- och oppositionsråd i Lund har alla rätt till en sådan tjänsteman, på 100% om rådet innehar en ordförandepost i kommunstyrelsen, och annars på 50%. Idag finns alltså sju politiska sekreterare i Lunds kommun, en skillnad mot tidigare mandatperioder då enbart två ansågs vara nödvändiga.

Sekreterarna rekryteras i regel från de egna partierna, och flera av dem har ytterligare förtroendeuppdrag för kommunen. Detta visade sig tidigare i artikelserien vara vanligt även för deras chefer, och liksom för dessa är förtroendeuppdrag ett väg till utökad inkomst. Lönen för en heltidstjänst är 69% av standardlönen för kommunalråd, och ligger alltså på 38 640 kronor i månaden. För de som faktiskt har chans att få en tjänst på 100%, det vill säga sekreterare till kommunstyrelsens ordförande och två vice ordföranden, är det däremot 79%, alltså 44 240 kronor i månaden, som gäller.

En sekreterarpost kan dessutom vara en naturlig karriärstege i lundapolitiken: Fredrik Ljunghill (M), idag kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, hade så sent som förra mandatperioden en sådan post!

Nedan följer hela listan på politiska sekreterare i Lund och deras löner.

Sebastian Persson (S), politisk sekreterare till Anders Almgren på 100% tillika 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot av kommunfullmäktige. 45 990 kronor i månaden.

Fredrik Sjögren (L), politisk sekreterare till Philip Sandberg på 100%. Kommer ersättas av Jessica Ulfgren i december. 44 240 kronor i månaden.

Christoffer Stenström (M), politisk sekreterare till Fredrik Ljunghill på 100% tillika ledamot av kommunfullmäktige. 44 240 kronor i månaden.

Carl Gustaf Jönsson (FNL), politisk sekreterare till Börje Hed på 50% tillika 1:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot av kommunfullmäktige. 20 720 kronor i månaden.

Elfva Barrio (S), politisk sekreterare till Fanny Johansson på 50%. 19 320 kronor i månaden.

Emma Fager Malmström (MP), politisk sekreterare till Karin Svensson Smith på 50%. 19 320 kronor i månaden.

Sebastian Petersen (C), politisk sekreterare till Inga-Kerstin Eriksson på 50%. 19 320 kronor i månaden.

Bilden ovan är ett montage.