CORONAKRISEN: SÅ KAN LUNDABOR BIDRA

CORONAKRISEN: SÅ KAN LUNDABOR BIDRA

Lund är inte förskonad coronaviruset och om vi ska undvika en situation som liknar den i Italien måste vi alla hjälpas åt. Nyheter i Lund har därför sammanställt en lista över tips på vad du som bor i Lund kan bidra med.

1. Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är det absolut viktigaste du som enskild individ kan göra. Exempelvis uppmanar Folkhälsomyndigheten alla över 70 år att stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter. Rekommendationerna uppdateras ofta men det går att se gällande rekommendationer på Folkhälsomyndighetens hemsida. NiL vill även påminna om att det är bra att kolla upp andra myndigheters råd som berör just dig. Dessutom måste regeringens beslut följas. 

Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

2. Skriv upp dig på kommunens nya service för att hjälpa till som volontär. Det är viktigt att du är symtomfri. Tjänsten är till för att stötta behövande vilka inte nås genom kommunens nuvarande verksamhet, som på grund av smittorisken är kraftigt bantad. Om du behöver hjälp med något så skriv upp dig som behövande. 

Du hittar tjänsten här: https://www.lund.se/kommun–politik/kommunens-organisation/kommunens-krisorganisation/coronavirus-covid-19/nyheter-om-viruset-covid-19/2020/ny-tjanst-for-att-stotta-behovande/

3. Har du tillgång till material eller har du annat stöd att erbjuda som behövs i coronakrisen så kan du maila resurssamordning@msb.se. Om du exempelvis har mycket skyddsutrustning(andningsskydd, plasthandskar osv.) hemma eller på ditt företag som det nu råder brist på i vården kan du skicka iväg ett mail till nämnda mailadress så förmedlar MSB ditt erbjudande till berörda aktörer. 

4. Engagera dig på egen hand! Hjälp dina grannar eller någon du känner som behöver stöd. Det finns även facebookgrupper där du kan erbjuda din hjälp! Var dock försiktig och gör inte något som går emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Har vi missat något? Kontakta oss så uppdaterar vi listan!

Vi vill också rikta ett stort tack till alla som jobbar i vården! Ni gör ett otroligt arbete och vi är obeskrivligt tacksamma!

Med varmaste hälsningar,

Hampus Peterson och Theo Vareman

Nyheter i Lund