DEBATT: SLUTA RIV VÅR HISTORIA

DEBATT: SLUTA RIV VÅR HISTORIA
Bild: Olena Siergieieva/Wikipedia

Kulturbyggnader är mer än bara gamla tegelstenar och murbruk. Grand Hotel, Domkyrkan och Universitetsbiblioteket lockar alla turister till Lund och bildar ändå mer än bara bakgrunder på selfies. Kulturbyggnader är samhällets tillgångar, de representerar den fysiska delen av en stads identitet – vad skulle till exempel Paris vara utan Eiffeltornet eller London utan Big Ben? I denna snabbt föränderliga värld ger kulturbyggnader en känsla av kontinuitet genom att servera minnesvärda upplevelser till generation efter generation.


Tyvärr har många av Lunds äldsta, mest intressanta och historiskt betydelsefulla byggnader gått förlorade, flera på grund av brist på intresse för att bevara dem.


Detta kan lätt ses i Lunds stadskärna – vandra omkring och se hur mycket som ser ut att vara från folkhemmets storhetstid när det skulle byggas bort vad man då kallade ”lortsverige”. Vad man dock missade var det faktum att mycket av det som då sågs ner på av våra politiker idag är bland de mest eftertraktade byggnaderna. De är turistmagneter utan like. Tänk er själva tanken på en kärna fylld med hus från medeltid och framåt till 1900-talets början. En stad som var fylld med fler kyrkor än någon annan stad i Skandinavien.


Så vad gör då våra politiker? Jo politikerna väljer att bygga nytt, vilket självklart är glädjande. Man väljer dock att bygga arkitektur som inte är harmoniserande med Lunds kärna och man intalar sig att den är nytänkande. Man skapar byggnader som endast ska vara märkesbyggnader i sig själv och inte ser på helhetsbilden. Skissernas museum är till exempel en sorg att se på. Intressant nog så vann Universitetsbiblioteket 50 meter bort priset som Sveriges vackraste byggnad medan skissernas museum blev det motsatta. Allt detta givetvis efter långa omröstningar på Arkitekturupprorets facebooksida.


Så när ska vi bevara våra Kulturbyggnader, och faktiskt inte bara bevara byggnaderna utan stadsmiljön som helhet? Gå längs Bantorget och tänk över vad omgivningarna egentligen sänder för tankar om Lund, jämför detta med Knut den stores torg inte så långt därifrån. Det är två helt olika känslor, varav den ena garanterat lockar mer till ro än den andre.

Ronnie Niby, styrelseledamot Arkitekturupproret

Detta är en debattartikel. Är du intresserad av att skriva replik? Kontakta oss i så fall på vår facebooksida!

Bild: Olena Siergieieva/Wikipedia