SD SÄGER NEJ TILL PARKSTÄNGNING: “GÖR INTE SOM TRUMP”

SD SÄGER NEJ TILL PARKSTÄNGNING: “GÖR INTE SOM TRUMP”

Vid Kommunfullmäktiges sammanträde under torsdagen (23 april) beslutades att Stadsparken ska stängas av helt på Valborgsmässoafton, den 30 april. Sedan tidigare har kommunen ställt in det officiella firandet av siste april, som brukar ske på kvällen, men nu ska alltså även spontanfesten under dagen stoppas. Kostnaden beräknas bli 500 000 kronor, varav merparten kommer gå till att hyra in det stängsel som ska stänga av allmänheten från parken.

Sverigedemokraterna yrkade avslag till förslaget – “Att göra som Donald Trump och försöka sätta upp ett långt stängsel kommer nog inte att fungera. Hur ska man hantera att de firande kan gå till andra parker?” skriver företrädare för partiet i ett pressmeddelande. Istället föreslog partiet att lägga pengarna på att hyra in ordningsvakter som skulle kunna se till att spontanfestligheter inte heller uppstår på andra platser. 

Fredrik Ljunghill (M), kommunalråd i den styrande Lundakvintetten, är kritisk till SD:s förslag. “Att tro att vi förhindrar stor folksamlingar i Stadsparken utan fysiska hinder är naivt” skriver han i ett SMS till NiL. Samtidigt betonar Ljunghill individens ansvar: “Emellertid finns det bara en sak som fungerar, och det är frivillighet.”

Även Botaniska trädgården kommer vara avstängd på Valborg.

Theo Vareman, NiL

Bild: Gage Skidmore/Wikipedia, Lunds kommun. Bilden är ett montage.