VALBORG MED WIDEGREN – SÅ MYCKET KOSTAR KALASET

VALBORG MED WIDEGREN – SÅ MYCKET KOSTAR KALASET

Lunds kommun har inför Valborg helt stängt av Stadsparken, och ställt in det kommunalt organiserade firandet som brukar ske under kvällen. Istället kommer en förinspelad show med “kändisläkaren” Henrik Widegren livesändas på Facebook. Sändningen kommer börja klockan 20.00, och pågå i ca 15 minuter.

“Vår lokala världskändis Henrik Widegren rycker ut och räddar firandet” skriver kommunen på Facebook. Vad som inte förmedlas är att det knappast är något volontärarbete det rör sig om – Lunds kommun arvoderar Widegren 10 000 kronor för “planering och framträdande”. Detta enligt Arrangemang Lunds samordnare Lotta Brusk. Det rör sig alltså om nästan hälften av vad en undersköterska i Lunds kommun tjänar i månaden före skatt. Minutkostnaden blir på ca 670 kronor.

Henrik Widegren har under coronapandemin fått stort genomslag, då hans låt “I am Corona” visats i bland annat den Qatar-baserade nyhetskanalen al-Jazeera. Den sjungande läkaren har också väckt kritik för sitt beslut att fortsätta sin turné “Medicinens sjuka historia” under rådande pandemi, en turné som gick genom det smittohärjade Stockholm, för att sedan fortsätta till bland annat Uppsala och Västerås. När Widegren sjunger “from town to town, I travel around” i “I am Corona”, är frågan alltså huruvida det är viruset, eller coronamannen själv det gäller.

Filmare och övrig personal inblandad i arrangemanget är anställda av Lunds Kommun.

Theo Vareman, NiL

Originalfotografi: Kristoffer Lindblad/Leif Jansson/Lunds kommun. Bilden är ett montage.