UTBROTT AV CORONA I LUND – BÅDE INOM ÄLDREOMSORGEN OCH PÅ SJUKHUSET

UTBROTT AV CORONA I LUND – BÅDE INOM ÄLDREOMSORGEN OCH PÅ SJUKHUSET

SVT Nyheter rapporterade idag att en tredjedel av personalen på en av infektionsavdelningarna på SUS, Skånes Universitetssjukhus, i Lund blivit smittade av coronaviruset. Flera har inte känt av några symptom alls och nu är alla smittade sjukskrivna. Det har resulterat i att avdelningen inte kan ta emot lika många patienter.

Verksamhetschefen Maria Josephson säger till SVT att det inte finns någon risk för “att man som patient inte ska få en plats”.

Samtidigt har tio stycken brukare inom äldreomsorgen i Lund konstaterats smittade. Fem fall finns på äldreboenden och övriga fem brukare har hemtjänst. 

Tidigare i veckan rapporterade Sydsvenskan att fyra brukare testats positivt för coronaviruset på en avdelning på äldreboendet Solbacken. Boendet drivs av den kritiserade Vardaga-koncernen. Senast förra året kritiserade Arbetsmiljöverket Solbacken för brister i personalsäkerheten som rörde hanteringen av risker om hot och våld samt anmälningsbenägenheten av missförhållanden. Solbacken har valt att inte testa personal eller brukare om de inte har coronasymptom trots utbrottet på boendet.

Hampus Peterson, NiL

Bild: United States Department of Health and Human Services