STORBRÅK PÅ SYDSVENSKAN EFTER TWEET – ”MÅSTE HÅLLA SIG TILL TIDNINGENS ÅSIKT”

STORBRÅK PÅ SYDSVENSKAN EFTER TWEET – ”MÅSTE HÅLLA SIG TILL TIDNINGENS ÅSIKT”

Sydsvenskans ledarredaktion har kommit i det nationella strålkastarljuset efter att den mångårige medarbetaren Mats Skogkär apropå kravallerna i USA valde att vädra sina tankar om den svenska vänstern på twitter.

 “När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass” stod att läsa i tweeten, som nu lett till att Skogkär blivit omplacerad, och inte längre kommer skriva ledarartiklar för Sydsvenskan. Tweeten fördömdes också av Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje, även det via Twitter.

Till tidningen Journalisten säger Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan att det “i opinionsbildning gäller att vara konsekvent och hålla sig till tidningens åsikt. Jobbet går ut på att formulera tidningens åsikt.” Avellan fortsätter med att kritisera Skogkärs omdöme, och menar att kollegans twittrande redan tidigare varit ett problem. Skogkär säger själv till Journalisten att han kommer bestrida förflyttningen med hänvisning till hans personliga yttrandefrihet, då det rör sig om hans privata twitterkonto. Han menar samtidigt att den uppmärksammade tweeten var “korkad och aldrig borde ha publicerats”.

Theo Vareman, NiL

Bild: Heidi Avellan respektive Mats Skogkär.