SOMMARSPECIAL: Cykeltur runt Slaget vid Lund

SOMMARSPECIAL: Cykeltur runt Slaget vid Lund

Skånska kriget mellan Sverige och Danmark 1676-1679 eskalerade i Slaget vid Lund den 4 december 1676. Det är en händelse som fascinerar många än idag. Genom att cykla runt i området som en heldagsutflykt kan man se platserna där de viktigaste händelserna utspelade sig och samtidigt uppleva vacker skånsk landsbygd.

Efter fredsfördraget i Roskilde 1658 blev Lund och Skåne en del av Sverige efter att ha tillhört Danmark i nästan 700 år. Danmark hade dock en ambition att återta de förlorade landområdena. 1675 såg de en möjlighet att göra det och förklarade därför krig mot Sverige. En orolig sommar 1676 eskalerade till slut i ett stort slag mellan omkring 9 000 svenska och 13 000 danska soldater på fälten norr om Lund, med flera tusen stupade soldater som följd.

Lunds ideella turistinformation Destination Lunds cykelrunda runt Slaget vid Lund går förbi 13 platser där slaget utspelade sig på olika sätt. Cykelrundan utgår från Lund och går på fina cykelvägar med lite trafik. Man kommer bl.a. förbi Skälshög där den danska armén hade sitt stora fältläger, förbi Svenstorps slott där kung Christian V bodde, förbi Lilla Harrie där den svenska armén hade sitt fältläger, förbi Rinnebäck där den svenska armén oupptäckt gick över Kävlingeån under morgonen och förbi platsen där slutstriden stod under sen eftermiddag.

Monumentet över Slaget vid Lund. Bild: Destination Lund.

Cykelrundan tar 5-6 timmar att cykla i ett lugnt tempo som även otränade personer klarar av. Efter drygt 3 timmar kan man stanna för att äta medhavd matsäck vid Kävlinge golfbana eller äta lunch hos Kävlinge golfkrog. Det är viktigt att tänka på att ha bra däck på cykeln och en flaska vatten med sig om det är varmt. Det finns toaletter på många ställen längs med vägen där man kan fylla på vatten under dagen. Den första toaletten finns dock först efter knappt två timmars cykling.

I broschyren finns det vägvisning, information om var det finns toaletter och om vad som hände på de olika platserna under Slaget vid Lund. Man öppnar broschyren i mobiltelefonen och guidar sig själv med den under dagen. Cykelrundan slutar vid kungshuset när man har kommit tillbaka till Lund och där slutade dagen även för kung Karl XI. Då hade han varit uppe ett helt dygn utan sömn, och med väldigt lite mat under dagen. Men troligen var han lättad över att svenska trupper återigen hade tagit Skåne i besittning.

Du hittar resebroschyren HÄR

Destination Lund

Bild överst: Svenstorps slott.