OVÄNTADE VÄNDNINGEN NÄR SD VILL GE TOPPJOBB TILL S – “BORDE VARA HEDRAD”

OVÄNTADE VÄNDNINGEN NÄR SD VILL GE TOPPJOBB TILL S – “BORDE VARA HEDRAD”

Den planerade rockaden i kultur- och fritidsnämnden har väckt politisk strid. SD har nominerat Socialdemokraten Sebastian Jaktling till jobbet – något som Jaktling själv verkar måttligt intresserad av.

Kultur- och fritidsnämnden ska få en ny ordförande respektive vice ordförande, något som Sydsvenskan tidigare rapporterat om. Valberedningen har föreslagit en rockad, där vice ordförande Christian Gehrmann (FNL) och ordförande Gunnar Brådvik (L) ska byta positioner med varandra. Beslut ska fattas vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 juni. 

Förslaget har dock väckt ilska hos Sverigedemokraterna, som menar att Gehrman saknar relevant erfarenhet för att leda nämnden. Detta med hänvisning till att han enbart suttit där “ett par månader”, enligt Victoria Tiblom (SD). SD kommer istället lägga fram ett alternativt förslag vid Kommunfullmäktiges sammanträde, med Sebastian Jaktling (S) som tilltänkt ordförande, och Victoria Tiblom själv som vice ordförande. Jaktling är idag 2:e vice ordförande i nämnden, tillika politisk sekreterare till Socialdemokraternas två oppositionsråd.

LÄS MER: Så mycket tjänar Lunds politiska sekreterare

När NiL når Jaktling avvisar han kategoriskt SD:s nominering. “Socialdemokraterna är ett parti som varken förhandlar eller samarbetar med Sverigedemokraterna” skriver han i ett mail . Jaktling menar att han gärna hade sett en socialdemokratisk ordförande, men att det inte skulle öka “möjligheterna till att få igenom vår politik” då mandatfördelningen i nämnden ändå skulle vara densamma.

Hade du accepterat nomineringen om den inte kommit från SD?

“Det är ju en hypotetisk fråga. Jag har svårt att se något annat parti ta ett sådant initiativ. Det är ett tydligt avsteg mot praxis i valfrågor att agera på detta vis.”

Victoria Tiblom är kritisk mot Jaktlings avvisande. I ett mail till NiL skriver hon att hon inte “förstår hänvisningen till praxis. Kvintetten har lagt beslag på ordförandeposterna i samtliga nämnder efter valet 2018, men det finns ingen praxis som säger att en representant för exempelvis S inte skulle kunna ha en ordförandepost. Tvärtom är det ett viktigt och ärofyllt uppdrag som S borde vara hedrade att få ta över.”

Tiblom kritiserar även Lundakvintetten för valet av Gehrmann som ordförande. “Det viktigaste för förvaltningen, Lunds medborgare och nämnden borde ju vara att utse den person som har mest kompetens, kunskap och erfarenhet av Kultur och fritidsnämnden. Men ännu en gång så ska makt prioriteras före kunskap, vilket inte är något annat än oegentligheter och felaktigt agerande.”

SD:s förslag har fått kritik från kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), som i ett inlägg på Facebook menar att partiet svikit sitt löfte att “stoppa sosseriet”. NiL har sökt Christian Gehrmann, som har avböjt att kommentera.

Theo Vareman, NiL

Bild: Victoria Tiblom (t.v.), Christian Gehrmann (mitten) och Sebastian Jaktling (t.h.). Socialdemokraterna Lund, Sverigedemokraterna Lund, Förnyalund. Bilden är ett montage.