SOMMARSPECIAL: Promenad på två kyrkogårdar i Lund

SOMMARSPECIAL: Promenad på två kyrkogårdar i Lund

Att promenera på en kyrkogård låter kanske inte så intressant som semesteraktivitet, men det är just vad det är när kyrkogårdarna är två hundra år gamla och innehåller många kulturhistoriskt intressanta gravar. 

Här i Lund finns det två riktigt gamla kyrkogårdar där den ena, Norra kyrkogården, är över 200 år gammal och den andra, Östra kyrkogården, är över 170 år gammal. De är inte bara vackra gröna oaser att promenera i varma sommardagar. Där finns dessutom många kulturhistoriskt intressanta gravar, personer som har satt intressanta avtryck i Lunds historia under 1800- och 1900-talet.

Domkyrkograven

På Norra kyrkogården hittar man många intressanta och speciella gravar, som t.ex. en grav där domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall dumpade kistor, som han ville bli av med när han renoverade domkyrkan, i smyg en mörk kväll 1875. Där finns också gravar för några av de överlevande från de tyska koncentrationslägren som kom till Lund efter kriget, men inte överlevde så länge i frihet. När man går där och ser på gravstenarna med årtalet 1945 så känns andra världskrigets grymheter kusligt påtagligt. På Östra kyrkogården finns fem gravar som tillhör Lunds studentnationer där några av deras medlemmar ligger begravda.

Dessutom hittar man gravar efter många intressanta personer på kyrkogårdarna, t.ex. den person som 1885 blev den förste svensk och åttonde europé att korsa den afrikanska kontinenten, en mycket radikal ung kvinna som startade en sekulär söndagsskola för arbetarbarn, en musikartist som sjöng rock’n’roll på medvetet bred skånska, kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturens upphovsman, nordens första kvinnliga docent i litteraturhistoria och graven för den person som kanske mer än någon annan har personifierat det som är Lund.

Carl Fredrik Hill

Lunds ideella turistinformation Destination Lund har tagit fram två broschyrer, en om Norra kyrkogården och en om Östra kyrkogården, som berättar om kyrkogårdarnas historia. Broschyrerna visar var man hittar intressanta gravar och berättar om de personer som är begravda där. Man bör räkna med att det tar 1,5 timme att gå runt på Östra kyrkogården och 2-3 timmar på Norra kyrkogården. Vill man göra en heldagsaktivtet kan man t.ex. gå till Östra kyrkogården under förmiddagen och sedan besöka Norra kyrkogården efter lunch.

Här finns broschyren om Östra kyrkogården https://drive.google.com/file/d/1uPPvkLE3S4YMxc5pdh8ln9Q1xnapxu5K/ och om Norra kyrkogården https://drive.google.com/file/d/1pPoD6atWE1Jb-PV5zroUkOWvYgrwwdRr/

Destination Lund