ÅSA-HANNAS ANKOMST TILL LUND

ÅSA-HANNAS ANKOMST TILL LUND

Lunds första spårvagn har anlänt. Den heter Åsa-Hanna och har transporterats från sin tillverkningsort i Spanien. Från Göteborgs hamn kördes spårvagnen till Lund och klockan halv sju var den framme på Brunnshög. 

Nyheter i Lunds reporter kom till platsen strax efter att spårvagnen placerats hundra meter från spårvagnsdepån. Journalister och tjänstemän var på plats. En kommunikatör försökte spela in en reklamfilm till kommunen i duggregnet och det skämtades om förseningen av det kritiserade spårvägsprojektet. 

Namnen på spårvagnarna har olika kopplingar till Lund. Åsa-Hanna är författarens Elin Wägners roman som kom ut 1918. Wägner var fredsaktivist och feminist. Sydsvenskan som också rapporterar om spårvagnens ankomst hävdar att Wägner var den första kvinnan i Svenska Akademin, men de verkar ha glömt bort Selma Lagerlöf. 

Hampus Peterson, NiL