Tyst från MP om omstridd minister

Tyst från MP om omstridd minister

Kultur- och demokratiminister har under sommaren varit i blåsväder angående hur kultursektorn drabbats av den pågående coronapandemin. I veckan drogs detta till sin spets när komikern Jonas Gardell krävde ministerns avgång. Från MP Lund är det dock tystlåtet om förtroendet för ministern.

Den pågående coronapandemin har slagit hårt mot samhällets alla delar. Inom kultursektorn finns dock en upplevelse av att ha drabbats särskilt hårt av olika restriktioner, och att regeringen inte har varit tillräckligt lyhörd gentemot branschens behov. Detta kulminerade i dagarna med att komikern och författaren Jonas Gardell krävde kulturminister Amanda Linds (MP) avgång i en krönika i expressen.

Amanda Lind hävdar bestämt att hon ämnar sitta kvar på sin post. När NiL kontaktat Mp:s toppnamn i Lund, oppositionsrådet Karin Svensson Smith, vill hon dock inte kommentera avgångskraven eller uttala sig om huruvida lundaavdelningen känner förtroende för ministern. Någon som däremot flitigt har diskuterat frågan är moderaternas Fredrik Ljunghill, som i flera inlägg på twitter instämt i kritiken mot Lind.

Till NiL skriver Ljunghill i ett SMS att han ser att Jonas Gardell har två viktiga poänger. Dels är “det svårt att förstå varför stora delar av samhället numera är igång som vanligt, men att just kultursektorn tvingas vara nedstängd”. Vidare menar Ljunghill att kultursektorn måste få besked om förutsättningarna inför våren, då hösten “i princip är körd”.

NiL har även sökt Axel Hallberg (MP), men utan framgång.

Theo Vareman, NiL

Bild: Frankie Fouganthin/Ann-Catrin Blyckerts Wikimedia Commons