Humorstaden Lund

Humorstaden Lund

Inför Lunds humorfestival, 3-5 september, har Destination Lund skrivit om vår stads humoristiska sevärdheter.

Har du tänkt på alla mer eller mindre dolda humoristiska statyer som finns runt om i staden? De flesta härrör från studentikosa upptåg, och finns alltså till tack vare universitetet och alla studenterna i Lund.

Det finns många offentliga statyer och konstverk i Lund, en del av dem har tillkommit på initiativ av olika studentföreningar som har en lång tradition av humoristiska upptåg, som manifesterar sig inte minst genom spex och karnevaler. Men det finns en hel del mer eller mindre synliga sevärdheter också. Vet du till exempel att Meridianen för den akademiska kvarten finns här, eller statyn Intighet bakom Domkyrkan? Flera av dessa har sitt ursprung i Uarda akademien som är en sammanslutning av studenter, framförallt de som deltagit i karnevalerna. Uarda akademien instiftades 1958 i samband med Uarda spexet 50-årsjubileum av Sten Broman, på sin tid en stor Lundapersonlighet. Många kända humorister från Lund har varit verksamma i Uarda akademien. En av dem är Hasse Alfredsson, som ligger bakom en annan av de humoristiska skapelserna, nämligen Nasoteket, som är en samling gipsavgjutningar av mer eller mindre kända personers näsor, alla med en koppling till Lund och universitetet. Det sägs att Hasse fick idén när tåget han satt på, på väg till Lund, passerade Nässjö. Det anses som en ära att bli utsatt för en nasifiering, vilket oftast sker i samband med något offentligt arrangemang, och alltid utan att personen i fråga vet om det. För tillfället finns Nasotekets samling att beskåda på Kulturens museum i Lund, medan Akademiska föreningens hus renoveras. 

Nasotekets samling

En annan staty är Lagom, som finns i parken vid Gamla kirurgen vid Sandgatan. Den består av en urgröpt granitpelare, där urgröpningen exakt rymmer 15 cl, vilket motsvarar tre snapsar och är lagom. En mer svårhittad staty är Intighet. Den tillkom efter att Lunds kommun under många år debatterat om det borde resas en staty på krafts torg eller inte. 1984 tog Uarda akademien saken i egna händer och reste statyn Intighet, som inte finns, utan består av en plakett i stensättningen mitt på torget. Nu finns det två plaketter, utöver den ursprungliga även en där det står att intighet blivit stulen. Förmodligen var den aldrig stulen, men nu finns båda plaketterna som man hittar om man letar noga bland stensättningen på torget. 

Ta en lagom vacker dag nu i hemestertider och strosa runt och upptäcka alla dessa små sevärdheter, Destinations Lunds broschyr guidar till flera av dem.
Här finns broschyren

Destination Lund