Miljöpartiet vill att turister ska åka Lunds spårvagn

Miljöpartiet vill att turister ska åka Lunds spårvagn

Miljöpartiet, med Karin Svensson Smith i spetsen, har varit det parti som mest högljutt försvarat spårvagnsprojektet. Resterande partier, som genomdrivit bygget, har undvikit den infekterade frågan. 

Nu är spårvägen, efter upprepade förseningar, klar och inom några månader kommer lundabor kunna åka spårvagn mellan Clemenstorget och Brunnshög. 

Karin Svensson Smith tror inte bara på spårvagn som ett transportmedel, utan menar även att det kommer bli en turistattraktion. På kommunfullmäktiges sammanträde förra veckan behandlades hennes motion om att planera för att bygga en hållplats för turistbussar vid spårvagnslinjens ändhållplats. Tanken är att turisterna sedan ska kunna ta spårvagn in till centrum för att sedan kunna gå till Domkyrkan. Ett annat argument, som Smith lyfte fram, var att hållplatsen skulle gynna det lokala näringslivet då fler turister skulle röra sig i stadskärnan. 

Fredrik Ljunghill (M) svarade i en replik att “det är intressant att höra om Miljöpartiets nyfunna vurmande för handeln i stadskärnan” och ifrågasatte att en busshållplats på Brunnshög skulle kunna hjälpa butikerna i centrum. Ljunghill hoppas istället att spårvägen kan leva på egna meriter utifrån det transportbehov som finns, utan att “behöva slussa dit varenda turist i Lunds stadskärna”. 

Smith fick stöd av Feministiskt initiativ, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men eftersom resterande partier motsatte sig motionen fick den avslag.

Läs gärna NiL:s tidigare reportage från debatten mellan Karin Svensson Smith (MP) och Börje Hed (FNL) om spårvägen, HÄR!

Hampus Peterson, NiL

Bild tagen av Filip Ramdén