Kommunen tros gå vidare med kongresshotell

Kommunen tros gå vidare med kongresshotell

Byggnadsnämnden kan gå vidare med det kontroversiella kongresscentrum som planeras intill Klosterkyrkan. Trots paragrafer om bevarande av gamla Tingsrätten väcker projektet ny kritik.

Imorgon, torsdag, ska Byggnadsnämnden ta ställning till ett inriktningsbeslut för gamla Tingsrätten och omkringliggande park- och parkeringsyta. Planen för området är ett “mötesforum”, troligtvis i form av kongresshotell. NiL har tidigare skrivit om byggplanerna, som i ett tidigt stadium spekulerades kunna leda till en byggnad med sju våningar.

I inriktningsbeslutet, som nämnden tros gå vidare med, står nu dock att anläggningen ska “ta sin utgångspunkt i den omgivande stadsdelens bebyggelseskala” och att särskild hänsyn ska tas till närliggande Klosterkyrkan. Det ska också utredas huruvida delar av gamla Tingsrätten, som är ritad av Hans Westman, kan integreras med den nya byggnaden.

Det aktuella området inringat i orange. Bild: Lunds kommun.

Läs även: Megahotell vid Lund C – kommunen lovar sälja mark

Planerna har sedan start varit kontroversiella, och har nu väckt ny kritik. “Tingsrätten har blivit en omistlig del av stadsbilden omedelbart väster om järnvägen” skriver Thomas Hellquist, ordförande för Aktionsgrupper För Samhällsbyggnad i Lunds kommun (AFSL), i ett pressmeddelande. Hellquist är också kritisk mot att lundabornas egna åsikter om projektet inte tas till vara i detta tidiga skede.

Theo Vareman, NiL

Bild överst: Visionsbild från kommunens ramprogram för Lund C.