Analys: Miljöpartiet i Lund är redan ett borgerligt parti

Analys: Miljöpartiet i Lund är redan ett borgerligt parti

I en resonerande artikel av Alexander Kuprijanko (Sydsvenskan 29/10) om partiernas framtid lyftes tanken att Miljöpartiet skulle kunna ingå i ett borgerligt styre efter nästa val. 

Karin Svensson Smith (MP) skrev ett inlägg på Facebook där hon uteslöt att Miljöpartiet skulle ingå i ett borgerligt styre. I kommentarerna till inlägget fick hon stöd av Axel Hallberg (MP), den andra ledande miljöpartisten i Lund. 

“Jag kan inte föreställa mig att Miljöpartiet i Lund skulle kunna försvara att bibehållen skatt är viktigare än att t ex skolan ska få de resurser den behövs för att barnen ska få en god utbildning och personalen ska kunna göra sitt jobb med vettiga arbetsvillkor” skrev Svensson Smith. 

Trots inlägget från Svensson Smith ingår Miljöpartiet i praktiken redan i ett borgerligt styre. Partiet har röstat för större delen av Lundakvittetens budget och röstade därmed för besparingar inom både skola och äldreomsorg. Det Miljöpartiet fick i utbyte var att Höje å blev ett naturreservat. 

På riksplanet har Per Bolund (MP) öppnat för ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet, men de lokala partiavdelningarna, i bland annat Stockholm, styr tillsammans med de forna Allianspartierna. Partiavdelningen i Lund är precis som sin motsvarighet i Stockholm borgerlig även om Svensson Smith inte vill ta orden i sin mun. 

Hampus Peterson, NiL

Bild på Karin Svensson Smith (MP), tagen från Riksdagens hemsida