Storpolitisk vecka i Lund – NiL sammanfattar

Storpolitisk vecka i Lund – NiL sammanfattar

Det har varit en händelserik vecka i Lundapolitiken, med allt från rättsliga strider till coronaåtgärder och nya bud om det omstridda kvarteret Galten. Här sammanfattar NiL:s Theo Vareman de viktigaste händelserna från veckan som gått.

Kritik väcks mot Kommunfullmäktiges ordförande – yrkande överklagas

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Helmfrid är åter i blåsväder. Bild: Lunds kommun.

Vänsterpartisten Mats Olsson lät på måndagen meddelade att han drar ett beslut taget av kommunfullmäktiges ordförande Mats Helmfrid (M) till förvaltningsrätten. Det gäller en händelse i kommunfullmäktige, där Helmfrid vägrat lägga fram ett yrkande från Olsson. Helmfrid menade vid tillfället att Olssons yrkande innebar att ett nytt ärende skulle väckas, något som isåfall skulle bryta mot kommunallagen att lägga fram. Olsson menar istället att Helmfrid inte har rätt att godtyckligt avgöra vilka yrkanden som bör räknas som nya ärenden. Det är inte första gången Helmfrid är i blåsväder – Sydsvenskan rapporterar att även Anders Almgren (S) har överklagat ett liknande förfarande. Mats Olssons yrkande gällde en tilläggsbudgetering för att undvika personalminskningar i välfärden.

Fritt sök ett steg närmre uppsägning

Under tisdagen kallade Socialdemokraterna och FörNyaLund till gemensam presskonferens, där de lät meddela att de vill säga upp Fritt sök, ett samverkansavtal för gymnasiet med övriga kommuner i Skåne och västra Blekinge. Fritt sök har från kritikerna anklagats för att leda till att lundaelever trängs ut från de kommunala gymnasierna i staden. Även Feministiskt initiativ, som varit kritiska till Fritt sök i många år, är redo att stödja förslaget. Läs mer om detta här.

Spårvägsinvigningen blir digital

En av Lunds spårvagnar, som nu får en mer modest invigning. Bild: Filip Ramdén.

Den stora invigningen av Lunds nya spårväg blir digital. Detta på grund av det rådande coronaläget. Den reguljära spårvagnstrafiken kommer dock ändå starta den 13 december. I veckan anlände dessutom spårvagnen Inferno till Lund, och staden har alltså nu fått fem av sina sju spårvagnar.

Strid om skönhetsråd

Börje Hed (FNL) och Jan Annerstedt (FNL) vid en presskonferens om skönhetsrådet. Bild: Theo Vareman.

Ett “skönhetsråd” planeras att inrättas i Lund. Rådet ska ha en rådgivande funktion när det kommer till nybyggnation och renoveringar, och beräknas kosta 300 000 kronor om året. FörNyaLund, som tagit initiativ till förslaget, var dock mycket kritiska till den utformning rådet såg ut att få. Istället för ett expertråd utsedd av kommunfullmäktige, utformades ett nytt förslag på ett råd direkt under byggnadsnämnden, där inte bara experter, utan även politiker, skulle delta. Ärendet om hur rådet egentligen ska utformas återremitterades dock under byggnadsnämndens möte på torsdagen.

Lunds gymnasier övergår delvis till distans

Spyken och övriga gymnasier i Lund kommer nu övergå delvis till distansundervisning. Bild: Lunds kommun.

På fredagen meddelade kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) och utbildningsnämndens ordförande Rasmus Törnblom (M) att Lunds gymnasier kommer övergå till viss distansundervisning. Beslutet innebär en kombination av digital och fysisk undervisning, och är tänkt som ett sätt att minska trängseln i skolorna. De elever som undervisas på distans kommer inte kunna erbjudas skollunch, något som dock kan komma att ändras inför nästa termin. Beslutet gäller till den 21 februari.

FNL vill riva upp Galten-plan

FNL vill nu riva upp hela Galten-förslaget. Bild: Marge Arkitekter.

FörNyaLund vill helt riva upp den omdiskuterade planen för kvarteret Galten. Partiet menar att ett nytt förslag måste fram, där all nybyggnation ska vara mer anpassad i höjd till befintlig bebyggelse. På en presskonferens menade partiordföranden Börje Hed att det nuvarande förslaget i sin nuvarande form är ekonomiskt oförsvarbart, då den vinst kommunen gör på att sälja marken kommer ätas upp av att kommunen ändå måste stå för kostnaderna för arkeologisk utgrävning. FNL menar också att det så kallade TePe-huset borde bevaras helt i ett nytt Galten-förslag, men ville däremot inte uttala sig om övrig rivningshotad bebyggelse i kvarteret.

Theo Vareman, NiL

Bild överst: Rasmus Törnblom (M), Galten, och Mats OLsson (V). Lunds kommuns facebooksida/Marge Arkitekter/Lunds universitet.