Moderaterna räddar kvar Fritt sök till gymnasiet

Moderaterna räddar kvar Fritt sök till gymnasiet
Katedralskolan och Moderaternas kommunalråd Fredrik Ljunghill. Bild: Andreas Vilén/Lunds kommun.

Gymnasiesamverkansavtalet Fritt sök, som möjliggör för elever i Skåne och västra Blekinge att söka till valfritt gymnasium inom regionen, har blivit ett hett ämne i Lundapolitiken. Förra veckan kunde NiL rapportera att Socialdemokraterna och FörNyaLund lade fram ett gemensamt förslag till kommunstyrelsen om att ensidigt säga upp avtalet. Detta skulle möjliggöra en förhandling om ett nytt avtal, där Lund skulle kunna få ett mindre upptagningsområde begränsat till kranskommunerna.

Fritt sök har sedan dess försvarats av bland annat kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), och det blev snabbt tydligt att Moderaterna skulle få en vågmästarposition i frågan. Partiet har sedan tidigare yttrat sig kritiskt om samverkansavtalet.

Under kommunstyrelsens sammanträde under onsdagen (2/12) röstade partiet dock för att behålla Fritt sök, tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet röstade med Socialdemokraterna och FörNyaLund för att säga upp avtalet, en position som även Feministiskt initiativ står bakom, även om partiet saknar representation i kommunstyrelsen. Lund blir alltså kvar i Fritt sök tills vidare.

Moderaterna fick dock igenom sitt tilläggsförslag, där övriga kommuner inom avtalet uppmanas till att inleda ett fördjupat samordningsarbete om gymnasieskolan.

Theo Vareman, NiL