Spårvägsinvigningen digital – kostar ändå 400 000 kronor

Spårvägsinvigningen digital – kostar ändå 400 000 kronor
Bild: Filip Ramdén

Invigningen av den omstridda spårvägen har blivit kraftigt omarbetad. Ändå är kostnaden fortsatt hög – och över 10 000 kronor har lagts på en ceremoni som inte blir av.

Det var för några veckor sedan som Lunds kommun och Skånetrafiken lät meddela att den storstilade invigningen av Lunds spårväg skulle bli digital. Anledningen är det rådande coronaläget, som motiverat rekommendationer om att undvika att åka med kollektivtrafik i onödan.

Den ursprungliga invigningsplanen, som bland annat skulle sändas live på storskärm i stora delar av staden, och innebära en möjlighet för lundaborna att åka gratis under hela dagen, var planerad att kosta 600 000 kronor – något som NiL var först med att avslöja. Den digitala versionen kommer istället bestå av förinspelade filmer som kommer gå att se på exempelvis kommunens hemsida.

NiL kan nu avslöja att den digitala invigningen är budgeterad till 400 000 kronor. Kostnaden kommer delas lika mellan Lunds kommun och Skånetrafiken. Joakim Borgudd, kommunikationsansvarig på Skånetrafiken, menar dock att invigningen troligtvis kommer bli 50 000 – 100 000 kronor billigare än planerat, även om han inte kan uttala sig om någon exakt summa.

Läs även: ”Välkommen ombord” – NiL besöker Lunds nya spårvagn

Programledaren Johan Wester får, precis som enligt orginalplanen, ett arvode på 50 000. Även Henrik Widegren, kommunens andra favoritkomiker, kommer delta i invigningen – enligt Borgudd görs detta dock utan något arvode.

Vidare har runt 13 000 kronor redan lagts på invigningens ursprungsplan, trots det osäkra läget – kostnader som nu alltså blir onödiga. Detta inkluderar mässingsstolpar och en röd matta, samt arvoden till Visit Lund.

Den digitala invigningen sker den 12 december, och börjar klockan 11 på förmiddagen.

Theo Vareman, NiL