DEBATT: Regeringen missar målet – satsa på hyresrätter istället

DEBATT: Regeringen missar målet – satsa på hyresrätter istället
Bild: Maja Bjurman, Theo Vareman

Regeringens förslag om att erbjuda lån till kontantinsats för unga missar bostadspolitikens stora problem – bristen på billiga hyresrätter. Det skriver Filip Ramdén.

Förra veckan gick regeringen ut med ett nytt förslag för att försöka lösa den akuta boendekrisen för unga.  Förslaget är ett nytt lån till ”förmånliga villkor” som förstagångsköpare kan ta av staten för att kunna betala handpenningen vid köp av en bostad. Unga måste alltså belåna sig för att kunna belåna sig. Att staten har börjat kommunicera som lånehajar och lova lån till förmånliga villkor är en sak, men lösningen på krisen är inte mer lån, det är att erbjuda bostäder som vi har råd att hyra. Unga vill inte binda sig till en plats i ett så tidigt skede av livet, många kanske är helt nyexaminerade och behöver vara flexibla. Att kunna byta ort för ett nytt arbete är avgörande för att komma in på arbetsmarknaden. Andra kanske har drömmar om att flytta till en annan stad och uppleva något annat.

Studentboendet Marathon är ett exempel på hur bostadshyrorna skenat iväg, menar Filip Ramdén.

Ännu värre är det för studenter. I Lund är det stiftelsen AF Bostäder som äger och driver majoriteten av stadens studentboenden. AF bostäder är ett icke vinstdrivande företag med starka kopplingar till alla delar av studentlivet. Hyrorna i AF:s nybyggda projekt ”Marathon” för en student som vill bo i en egen lägenhet på drygt 30kvm ligger på 5000 – 5700 kr. Detta gör att studenter som studerar heltid betalar minst 50 % av sin inkomst varje månad i hyra. Många ser det kanske som föräldrars ansvar att skjuta till finansiell hjälp i studietider. Detta är ett farligt tankesätt då det kan låsa ute studenter som inte har välbärgade föräldrar eller andra sätt att betala så hög hyra från högre lärosäten, vilket gör utbildning till en lyxvara.
 
Det finns kanske andra sätt att bo i Lund än att hyra från AF? Jo såklart det gör, men en stor del av de tillgängliga bostädernas hyrs ut av privata hyresvärdar som tar ockerpriser för ett rum i en källare, eller Lunds Kommunala Fastigheter som har en kö på minst fem år för en etta.
 
Regeringens förslag är med all sannolikhet välmenande, men det löser inte på långa vägar bostadskrisen. Regeringen måste kräva att det byggs nya bostäder som inte endast är till för höginkomsttagare. Det måste finnas hus och hem som unga har råd att bo i, bostäder som unga har råd att hyra.

Filip Ramdén

Student