Borgerliga partier vill göra Lund till kulturhuvudstad – men Centern säger nej

Borgerliga partier vill göra Lund till kulturhuvudstad – men Centern säger nej
Bild: Lunds kommun

Det är Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och FörNyaLund som tillsammans föreslår att Lund ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Lund ansökte redan 2009 om att bli kulturhuvudstad 2014, men förlorade då mot Umeå. Bara ansökningsprocessen kostade den gången ca 55 miljoner kronor för Lunds del, enligt Sydsvenskan.

Om Lund bestämmer sig för att ansöka blir det troligtvis i konkurrens med Malmö, som sedan tidigare aviserat att de överväger att söka. I Malmö har bland annat en särskild projektledare tillsatts för att samordna ansökningsprocessen.

Socialdemokraterna i Lund skriver i ett pressmeddelande till NiL att de är positiva till förslaget om att ansöka, men kräver att nedskärningar inom kultur- och fritidssektorn isåfall upphör. Om ansökningsprocessen inför 2014 skriver S att den ”till viss del innebar ett lyft av kulturverksamheten i Lund, men efter ett fåtal år så genomfördes åter stora nedskärningar i kultur- och fritidsnämndens budget vilket resulterade i att det idag finns få bestående resultat av arbetet som gjordes.”

Centerpartiet är mer kritiska till förslaget. 

– Vi anser att det är viktigare att lägga resurser på kulturtillgång i hela kommunen, istället för att lägga dessa på en ansökan, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd.

Eriksson menar att kulturhuvudstadsprojektet riskerar att prioritera innerstaden på övriga Lunds bekostnad. Att kollegerna i den styrande Lundakvintetten ändå går fram med förslaget ser hon dock inte som något bekymmersamt.

– Vi är emot förslaget, precis som vi var förra gången Lund ansökte. De andra partierna i kvintetten är av en annan uppfattning, och det har vi inget problem med, säger Inga-Kerstin Eriksson.

Theo Vareman, NiL