Vad ska göras med vaccinfuskande chefer?

Vad ska göras med vaccinfuskande chefer?
Bildkälla: Unplash

Vaccineringen har inte gått särskilt smidigt i Sverige. Det verkar emellertid inte enbart vara ett svenskt problem utan något som präglar nästan hela vår europeiska union. Det blir ännu ett Brysselmisslyckande att skriva i historieböckerna.

När Sverige väl fick våra vaccin började vi att vaccinera äldre på äldreboenden och med hemtjänst samt vårdpersonal som arbetar patientnära inom äldreomsorgen. Det är först i Fas 2 som övrig vårdpersonal ska vaccineras.

För de flesta av oss är det självklart att vi som är friska inte ska ta ett vaccin före någon i en riskgrupp eller före vår överansträngda vårdpersonal. Det är en moralisk tanke som inte verkar delas av chefer i den svenska förvaltningen. 

Chefer och administrativ personal i Sveriges regioner och kommuner har trängt sig före prioriterad vård- och omsorgspersonal i vaccinkön. På flera platser i landet har dessutom chefer vaccinerat sina anhöriga. Det är inget annat än korruption och egoism. Symboliskt spottar cheferna vårdpersonalen i ansiktet. 

I Göteborg ska nu chefer och andra icke-prioriterade personer som hoppat före i kön få sin andra spruta, trots att alla i Fas 1 inte fått sin första. 

Även i vårt Lund valde två chefer i hemvården att vaccinera sig först av all personal på enheten och före många brukare. På anmälningslistan satte enhetschefen upp sig själv först följt av en administrativ chef. De träffar inga brukare utan arbetar på kontor. Vidare valde Lunds kommun att vaccinera enhetschefer och administrativ personal på särskilda boenden oavsett patientnära arbete. 

Det populistiska lokalpartiet Malmölistan har föreslagit att cheferna som nu bär immunologiskt skydd genom sitt fuskande ska omplaceras till tjänstgöring på vårdgolvet.

För min del får cheferna gärna sparkas. Som chef får du högre lön för att du har ett större ansvar och om du brister i ditt ansvar bör du förlora jobbet. Huruvida det är möjligt enligt vår svenska arbetsrätt, som gynnar inkompetenta chefer, är en annan fråga. 

Hampus Peterson, NiL

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.