Lund säger “Nej tack!” till ny tågstation vid Nova

Lund säger “Nej tack!” till ny tågstation vid Nova
Bild: Skånetrafiken

Lundapolitikernas inställning har länge varit att en ny tågstation, för att möjliggöra trafik med höghastighetståg, ska vara centralt belägen. Kommunen är därmed kritisk till Trafikverkets förslag att lokalisera en ny station perifert vid Pilsåker, där köpcentret Nova Lund är beläget, och har nu lämnat sina synpunkter via projektets senaste samråd.

”Från Lunds kommun trycker vi på vikten av ett centralt stationsläge och att vi vill att en tunnellösning utreds” säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, enligt ett pressmeddelande från kommunen. 

Trafikverkets andra lokaliseringsförslag är att en underjordisk station för de nya spåren byggs någonstans i anslutning till spårvägen, att Lund C byggs om med spår i markplan eller en kombination av de två alternativen. Lunds kommun vill dock att Trafikverket också ska utreda att hela Lund C grävs ner. 

Framförallt vill politikerna gynna stadskärnan och det lokala näringslivet, men värnar även om naturvärdena i Lunds omgivning.

Hampus Peterson, NiL