Trots L-beskedet – inget SD-samarbete i Lund

Trots L-beskedet – inget SD-samarbete i Lund
Philip Sandberg (L) och Jimmie Åkesson (SD). Bilder: Wikicommons.

Liberalerna har på riksplanet öppnat för samtal med Sverigedemokraterna. Men Lundapolitiken verkar fortsätta som vanligt trots det dramatiska beskedet.

Under söndagen samlades Liberalerna till partiråd för att avgöra hur partiet skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna. Partiledare Nyamko Sabuni menade att Liberalerna måste kunna föra “samtal” med SD för att kunna ingå i ett borgerligt block, och stödja Ulf Kristersson (M) snarare än Stefan Löfven (S) efter valet 2022.

Trots hård opposition från bland annat Stockholmsdistriktet vann Sabunis linje med viss marginal. Frågan om i vilken mån detta kommer påverka Liberalernas arbete på kommunal nivå lyftes snabbt, bland annat av Axel Hallberg, gruppledare för Miljöpartiet i Lunds kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) säger dock nej till förhandlingar med SD i Lundapolitiken. I ett långt Facebook-inlägg som publicerades på söndagkvällen skriver Sandberg att det “inför valet 2018 var mitt besked till lundaborna att det inte är aktuellt med ett organiserat samarbete med ytterligheterna i Lundapolitiken och det står jag fast vid”.

Sandberg skriver vidare att Lund ska vara en “motpol till bildningsförakt och faktaresistens” som han menar blivit vanligare i den skånska politiken där “styren med bruna nyanser växer fram”.

Sandberg backade dock redan 2018 att Liberalerna i riksdagen skulle släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, trots att detta skulle innebära en SD-stödd regering. “Om Kristersson-regeringen lägger förslag innehållande SD-politik som vi inte kan stå bakom är det inte svårare än att vi liberaler röstar nej till dessa förslag” skrev Sandberg då i en debattartikel. När NiL frågar hur han idag ser på regeringsfrågan, menar Sandberg att hans åsikt ännu ligger i linje med debattartikeln.

Theo Vareman, NiL