Lugn präglade Valborgsförmiddagen

Lugn präglade Valborgsförmiddagen
Bild: AF Bostäder

Valborg blir inte som vanligt i år heller. Istället för hönsgödsel är det dock Parentesen som dominerat medielandskapet inför den ökända högtiden.

Ett vanligt år samlas runt 30 000 personer i Stadsparken för att festa in Valborg. Coronapandemin tvingade dock Lunds kommun att stänga av parken helt år 2020, och så blir fallet även detta år. I år kan stängningen genomföras med stöd av den så kallade pandemilagen, som berättigar kommuner, regering och myndigheter att bland annat stänga av områden för att minska potentiell trängsel. Förra året, då lagen ännu inte var på plats, stängdes parken istället av med gödsling som svepskäl – något som blev en PR-succé för kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

Det som dominerat medielandskapet inför årets Valborg har istället varit statusen för studentboendet Parentesen i centrala Lund. Efter att först ha meddelat att endast boende skulle få vistas i husen under Valborg – ett beslut som dömdes ut som juridiskt tveksamt – backade sedan värden AF Bostäder, och Parentesen lämnas öppet. Processen avhandlades i flera större medier, och studentboendet, ritat av den kände Lundaarkitekten Hans Westman, dömdes ut som “fult och betongigt” av komikern Albin Olsson i P3:s Tankesmedjan.

“Detta beslutet betyder alltså inte att någon ska anordna en stor fest på parentesen, vi vill därför uppmana alla som bor här att inte leva upp till de felaktiga fördomar AFB haft om oss.” skriver en person i Parentesens interna Facebook-grupp enligt Lundagård. “Let’s fucking go!” hördes dock från balkongerna på det numera rikskända korridorboendet redan vid 10-tiden på förmiddagen, men en timme senare verkade läget fortsatt relativt lugnt. 

För att kompensera för utebliven fest och majbrasa arrangerade kommunen förra året också en digitalt sänd spelning med den sjungande läkaren Henrik Widegren från Stadsparken – ett 15-minutersevent för 10 000 kronor. Något liknande planeras inte i år.

Theo Vareman, NiL