Krönika: Bonus för de stora och skatt för de små

Krönika: Bonus för de stora och skatt för de små
Bilden är ett montage. Bildkällor: Filip Ramdén och Unplash.

NiL:s Hampus Peterson synar Attendoskandalen.

Titeln till denna text är tagen från VD-sången, en studentsång som sjungs på sittningar vid landets ekonomiprogram. Jag är inte kritisk till själva sången då jag uppskattar dess humor, men raden “bonus för de stora och skatt för de små” är något jag ofta återkommit till i mina tankar när jag följt nyhetsrapporteringen om dagens Sverige. 

I dagarna har en skandal om vårdbolaget Attendo briserat. Skandalen har visserligen legat och grott under det gångna coronaåret, men det är först nu som den slagit ut i full blom. I P1-dokumentären Det illojala vårdbiträdet beskrivs missförhållandena på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm i början av coronakrisen, och hur Attendo straffade ett vårdbiträde som vänt sig till media för att larma om situationen. 

Vårdbiträdet lämnade uppgifter till Expressen om hur cheferna på Sabbatsbergsbyn ljög för de anhöriga om vården och om hur de äldre dog som flugor. Därefter blev hon kallad till ett möte på Attendos huvudkontor i Stockholm där flera högt uppsatta chefer skällde ut henne och gav henne en skriftlig erinran. 

Nu har en åklagare uppmanat polisen att anmäla Attendos agerande mot vårdbiträdet, då inspelningar från mötet på huvudkontoret indikerar att agerandet strider mot meddelarskyddet, vilket inkluderar ett efterforskningsförbud och ett repressalieförbud. Vårdbiträdet ska ha fått frågor om vem som lämnat vissa anonyma uppgifter och blivit hotad med uppsägning, vilket är brottsligt. 

Attendo har fått 133 miljoner kronor i statligt stöd under pandemin, utöver de skattepengar som redan finansierar bolagets välfärdsverksamhet. Aftonbladet granskade de bonusar som nyligen delades ut av vårdbolaget och fann att Attendo delat ut 4,8 miljoner kronor i bonus till bolagets koncernledning och vd Martin Tivéus. Martin Tivéus totala ersättning landade på 12,9 miljoner kronor förra året. 

Liberala ledarsidor har ryckt ut till den privatiserade äldrevårdens försvar (Sydsvenskan 04/05, Dagens Industri 04/05, Barometern 05/05) och menar att Attendoskandalen handlar om ett enstaka fall men att vinster i välfärden, som liberal reform, måste försvaras. Det sticker i mina ögon då majoriteten av svenskarna är emot de stora uttagen av skattepengar.

Äldre har dött, ett visselblåsande vårdbiträde har fått repressalier och våra skattepengar har gått till bonusar till de ytterst ansvariga. Idag vaknade jag ännu en gång upp till en nyliberal dystopi. Jag tänker på orden i studentsången – “bonus för de stora och skatt för de små”. 

Hampus Peterson, NiL