Insändare: Ännu en sandlåda för politikerna?

Insändare: Ännu en sandlåda för politikerna?
Bild: Theo Vareman/Privat.

Varför anlägger kommunen sandstränder i den historiska stadsmiljön? Kanske är det herr Sandberg själv som vill kunna pausa i Rådhusets närhet, menar Christer Hjort.

Lund ska begåvas med ytterligare en sandlåda. Det räcker inte med Stortorget, utan nu ockuperas även Mårtenstorget med detta främmande inslag i lundamiljön.

Kommande helg uppmärksammas ”Det historiska Lund” med en rad olika inslag. Dit hör inte sandstränder. Sådana finns bland annat i Bjärred. En gång i tiden gick det tåg dit, från en station bakom Lund C.

Vilka politiker ligger nu bakom detta initiativ? Genast misstänker man kommunstyrelsens ordförande herr Sandberg själv, som nog gärna vill kunna pausa i Rådhusets närhet. Sandhögen är dock som politikermonument mindre beständigt.

Annars finns ett sandlådeparti, som man kan tro ligga bakom idén att störa torghandeln på Mårtenstorget och minska på bilparkeringen efter torghandelns slut. Torghandlarna får akta sig för tunga beachbollar – huvudskyddsombud bör snarast kontaktas!

Undrar just vad boende och restauranggäster kring Mårtenstorget tycker om att behöva åhöra beachvolleyspelarnas tjoanden och tillrop? Här kan man verkligen prata om miljöförstöring.

Och varför har kommunen glömt att tippa sand på Krafts torg? Här på den gamla begravningsplatsen intill Domkyrkan och Historiska museet skulle spelarna kunna hämta nya krafter såväl uppe- som nedifrån.
För att inte tala om Clemenstorget. Intill spårvägshållsplatsen skulle en beachbollplan kunna minna om hur guldet blev till sand.

En annan öde plats som behöver fyllas är Västra Stationstorget med den historiska kopplingen till gamla Bjerredsbanan.

Man kan undra varför kommunen envisas med att anlägga sandstränder i den gamla historiska lundamiljön? Naturligt vore att de förläggs vid idrottsplatser och badanläggningar, som kan erbjuda omklädningsrum och duschmöjligheter.

Nä, nu får det vara nock. Lundaborna som tröttnat på dessa ”hittepån” kanske behöver fylla på sina lager med kattsand från torgen? En annan möjlighet är att ta en hink och bära upp till Sandgatan.


Christer Hjort
Dalby