KRÖNIKA: Drömmen om ett kontor

KRÖNIKA: Drömmen om ett kontor
Bild: Privat/Adolfo Felix.

Kanske blir kontoret ett framtida rekryteringsverktyg, även om det inte alltid måste beskrivas som ”mysigt”. Detta skriver Dag Jensen i en krönika.

Sommaren har plötsligt drabbat oss. Under en av mina många njutbara tågresor ägnade jag mig åt min favoritsyssla, nämligen att lyssna på folk. Tidigare var jag ganska duktig på att inte visa att jag lyssnade, men jag tror att jag numera tappat den förmågan fullständigt.

Hursomhelst, ett av dessa telefonsamtal jag åtnjöt var mellan en kvinna som pratade med en väninna i telefon. Kvinnan var kanske tre eller fyra år äldre än jag själv. Hennes väninna satt inne i Stockholm och jobbade på kontor, placerad i källaren. När kvinnan mittemot mig fick höra detta utbrast hon i euforisk ton ”Åååh, vad mysigt med kontor!”. Efter detta blev hon nog varse om mitt intresse för hennes konversation, framförallt eftersom jag drog mer än lätt på smilbanden.

Min egen erfarenhet av kontor är rätt begränsad. Jag har en studiesal som jag skämtsamt kallar för kontoret i Uppsala, och ett faktiskt kontor i Stockholm. Ett av kontoren ligger på bottenplan och består av en svart låda med glas ut mot en korridor och fönster mot en gata med utsikt mot ett annat vackert kontorshus. I korridoren står en kaffemaskin till vilken jag har fri nyttjanderätt. Det står även travar med kontorsmaterial och en kartong med inte särskilt förbjuden frukt. Väggarna är trivsamt gråa, så att man nästan glömmer att det finns en värld utanför. Jag kallar kontoret för mycket, men ”mysigt” är inte ett av epiteten som normalt används.

Möjligen var min resekamrats utrop snarare ett tecken på frustration. En frustration över att inte ha talat med sina kollegor utan en skärm sedan vintern 2019/2020. Denna frustration delar även jag. Antagligen är detta ytterligare ett symtom på vilken tråkig tid vi lever i. En tid när man längtar efter att få gå till sitt faktiska arbete, istället för att välja att jobba hemifrån. Detta kanske är något vi får se som ett rekryteringsverktyg framöver. ”Jobba hos oss så får du jobba på vårt ’mysiga’ kontor”.

Dag Jensen