KOMMENTAR: Sandberg förtydligar om SD – men hur tydligt blir det?

KOMMENTAR: Sandberg förtydligar om SD – men hur tydligt blir det?
Philip Sandberg och Jimmie Åkesson. Bilder: Wikicommons.

Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) menar att Sydsvenskan skrivit missvisande om hur han ställer sig till ett samarbete mellan L och SD. Detta skriver Sandberg på sin officiella Facebook-sida, där han även förtydligar sin egen position.

Det var en längre text signerad Sydsvenskans Olle Lönnaeus som väckte Philip Sandbergs vrede. Reportaget behandlade Liberalernas val att samtala med Sverigedemokraterna, och tog sin utgångspunkt i Landskrona, där partiet under Torkild Strandbergs ledning förhandlat med SD sedan 2006.

I ett stycke i artikeln togs även Lund upp. Lönnaeus skrev att “i Lund (…) stödjer Philip Sandberg Sabuni-linjen, vilket fått flera liberaler att lämna partiet”. Helt fel, menar dock Philip Sandberg.

Den renodlade “Sabuni-linjen” utgörs idag av idén om att Liberalerna ska kunna prata och förhandla med alla Riksdagens partier. Rent konkret innebär detta ett visst samarbete med SD, för att möjliggöra en borgerlig regering. Philip Sandberg har själv backat upp att Liberalerna tydligt ska stödja en borgerlig regering, men förtydligar nu i sitt Facebook-inlägg att han inte vill att partiet ska ingå i en regering som förhandlar med SD. Istället tycks Sandberg förespråka en roll för Liberalerna som stödparti till en M-KD-regering, som i sin tur förhandlar med SD i vissa frågor. Vidare förhandlar Liberalerna i Lund inte med SD.

Sandberg är även kritisk mot att Lönnaeus “skriver att Lundaliberalerna tappar medlemmar”. Det är dock ett faktum att flera liberala politiker hoppade av partiet efter beskedet om ett möjligt SD-samarbete på riksplanet, något Sydsvenskan rapporterat om. Att detta skulle bero på Sandbergs eget ställningstagande, vilket Lönnaeus antyder, får däremot ses som tveksamt.

Många anhängare stämde in i kritiken i kommentarsfälten. En person säger sig ha blivit “oerhört besviken” på Sydsvenskan, något Sandberg också i en kommentar instämmer i.

Frågan är i vilken mån Sandbergs kritik egentligen är berättigad beror egentligen på hur man väljer att se på konflikten inom Liberalerna. I det bredare perspektivet går konflikten att ses längs med den traditionella blockpolitiken – team Löfven mot team Kristersson. Här är Sandberg i linje med Sabunis vägval: Liberalerna ska verka för en borgerlig regering. 

För den mer internpolitiskt intresserade är Sandbergs ilska ett bevis på att skiljelinjerna inte är så tydliga som det stundtals kan framstå. Uppenbarligen är SD-samarbete-skalan inte binär – snarare finns det flera grader. Här ligger Sabuni, redo att förhandla direkt med SD, en grad till höger om Sandberg som däremot gärna förhandlar med någon som i sin tur förhandlar med SD. Oavsett ståndpunkt i frågan går det nog att se vissa pedagogiska poänger i Sabunis mer direkta val. Sandberg har i och för sig ett drygt år på sig att förtydliga sin egen position både för väljare och för Olle Lönnaeus innan det är val till kommunfullmäktige igen 2022.

Theo Vareman, NiL