Man frikänd av romsk domstol döms nu för våldtäkt mot barn

Man frikänd av romsk domstol döms nu för våldtäkt mot barn
Bild: Vanessa Gor, wikicommons

Lunds tingsrätt har dömt en man till fyra års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande efter att han i februari våldtagit sin 13-åriga styvdotter i närheten av Örtofta. Saken prövades parallellt i en utomrättslig romsk process, vilket väckt stor uppmärksamhet. 

Mannen frikändes i den utomrättsliga rättegången, kallad romani kris, av högt uppsatta romer i Malmöområdet, efter att han fått bedyra att han inte våldtagit sin styvdotter. Rättegången livesändes på Facebook och flickan fick inte komma till tals.

Avgångskrav har riktats mot kommunalrådet Frida Trollmyr (S) efter att Kvällsposten avslöjade att flera liknande romska rättegångar har genomförts av kommunens personal och i Malmö stads lokaler. Trollmyr har hävdat att hon inte känt till problematiken, men det har framkommit att hon kände till det redan i september förra året, det vill säga före våldtäkten mot 13-åringen. 

Trollmyr är även ordförande i Malmö stads romska råd där Stefan Wydow, en nyckelperson inom den romska rättskipningen i Malmö, är vice ordförande. Wydow ska dessutom ha använt sin position i rådet för att tysta romer som varit kritiska mot honom.

Hampus Peterson, NiL