Krönika: Lund har blivit Stockholm

Krönika: Lund har blivit Stockholm
Bild: Hampus Peterson.

Börjar Lund i allt större utsträckning likna Stockholm? NiL:s Hampus Peterson har iakttagit stadslivet i studentstaden och tycker sig se en sådan dyster utveckling. 

Studenter i dyra kläder och moderiktiga solglasögon (undra hur de har råd? Och är det inte lite för sent på året för solglasögon?) rör sig fram med snabba steg längs Lunds gator. Terminen har börjat och atmosfären vibrerar av stress. Nya vänskapsband ska knytas och det snabbt. Praktiktjänster och extrajobb ska sökas. Sommaren har varit lugn, nästan behaglig, men nu under sommarens sista dödsryckningar kan jag inte längre se skillnad på Lund och Stockholm.

Även de äldre Lundaborna gör sitt för att öka mitt obehag. De äter lunch ensamma med sina airpods eller med en spänd och fåordig kollega. Arbetskläderna, en tajt kostymen eller en fladdrig blus, ser obekväma ut men påminner också mig om att jag själv måste köpa en ny kostym – men med vilka pengar? Avundsjukan gör sig påmind. 

Annars brukar Lund vara harmoniskt med en stadskärna som överlevt butiksdöden och ett universitet som genom sina trötta doktorander och professorer bidrar med ett visst lugn. Något helt annat än karriärshetsen i Stockholm. Dödsdriften i huvudstaden är något jag trodde vi alla valt bort, men nu vågar den visa sitt ansikte även här i Lund. Jag vill bara kunna andas igen.

Det är niande i butiker, och Hövdinghjälmar som ska skona 700-kronorsfrisyrer. Jag läser på LinkedIn att de flesta av mina kursare, från när jag pluggade ekonomi i Stockholm, gått och blivit managementkonsulter. Vilken stad är det jag bor i egentligen? Allt flyter samman. Är inte bara spårvägen en tunnelbana ovan jord? Är Lund bara en förort till Stockholm?

Lundavintern känns plötsligt mer attraktiv än tidigare. De oerfarna studenterna kommer gå istället för att cykla då slasken kommer framstå som ett oöverstigligt hinder. Cykelgatorna fria för luttrade vintercyklister, som jag själv. Uteluncherna kommer ha substituerats med matlådor i trånga rum fyllda av HR-konsulter och kommunikatörer. Då kan jag gå ostört på Lunds gator. Det kommer finnas tid att tänka, tid att vara.

Hampus Peterson

Texten ovan är en krönika och åsikter är därmed skribentens egna.