Detta enkla tranbärsbrödrecept är den perfekta frukosten för semestersäsongen. Den är fuktig och smakrik, med färska tranbär, apelsinskal och en hint av kardemumma, plus en läcker mandelstreusel-toppning. Det kommer garanterat att bli en hit på vilken sammankomst som helst!
Det finns ingen sorts tårta jag hellre bakar än en enkel brödkaka, och den här är helt perfekt till Thanksgiving och/eller jul! Den är lätt kryddad med värmande kanel och kardemumma, och det finns gott om syrlighet och smak från syrliga tranbär och färskt apelsinskal och juice.
Men den verkliga kickern när det kommer till smak är mandelextrakt! Min mamma och mormor lade alltid till en skvätt mandelextrakt till våra julsockerkakor, så för mig är det den bästa nostalgiska julsmaken. Det gör detta tranbärsbröd extra speciellt, speciellt tillsammans med en krispig, smörig mandelstreusel-toppning.
Smeten går ihop på bara några minuter, och den blir alltid perfekt fuktig, mör och läcker. Min enda varning: det kommer förmodligen att försvinna snabbt!
Det är också en härlig ätbar julklapp, tillsammans med våra kanderade pekannötter eller hemgjorda Bailey’s Irish Cream.

Hur man gör tranbärsbröd
Blanda de torra ingredienserna: I en medelstor skål, vispa ihop all-purpose mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt.
Blanda de våta ingredienserna: Blanda apelsinskal och socker i en stor skål. Använd fingrarna och gnid ihop skalet och sockret tills det är väl kombinerat (cirka 1 minut). Detta hjälper till att intensifiera apelsinsmaken genom att frigöra eteriska oljor.


Tillsätt smöret och vispa på medelhastighet med en elektrisk stavmixer tills det är ljust och fluffigt, ca 2 minuter. Tillsätt mandel- och vaniljextrakten och fortsätt blanda.
Tillsätt äggen ett i taget medan du fortsätter blanda, tillsätt sedan yoghurten och apelsinjuicen, blanda tills smeten är slät.


Kombinera: Tillsätt mjölblandningen, blanda bara tills det blandas. Vänd ner tranbären tills de är väl integrerade. Överför smeten till brödformen klädd med bakplåtspapper och toppa med ytterligare en näve färska tranbär (detta är valfritt, men gör att brödet ser extra vackert ut!).
Blanda streusel: I en liten skål, blanda ihop smör, socker och mjöl, använd en kniv eller händerna och blanda tills det är väl blandat. Rör ner den skivade mandeln. Toppa brödet med klumpar streusel i ett jämnt lager.


Baka i 60-70 minuter i den förvärmda 350˚F ugnen, tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut mestadels ren med några fuktiga smulor fästa. Börja kontrollera brödet cirka 50 minuter – om det brynts för snabbt kan du täcka toppen med aluminiumfolie medan det gräddas klart.
Ta ut ur ugnen och låt svalna i pannan i cirka 15 minuter, överför sedan till ett galler och låt svalna till rumstemperatur.
Gör glasyren (valfritt): Vispa ihop strösocker och tranbärsjuice. Ringla glasyren över den avsvalnade kakan och låt stelna innan du skär upp den. (Du kan också subtra apelsinjuice för en enkel apelsinglasyr!)


Hur man lagrar rester
Du kan förvara tranbärsbrödet i en lufttät behållare i rumstemperatur i 3-5 dagar (även om det aldrig håller så länge i vårt hus!). För längre förvaring, kyl den i upp till en vecka.
För att frysa, slå in det kylda brödet tätt och överför till en fryssäker behållare i upp till 3 månader. Tina i rumstemperatur innan servering.
Lexi & Beths recepttips
Blanda inte över smeten. Detta är nyckeln till en fuktig, mör limpa (ingen vill ha en torr kaka!). För att undvika detta, sluta blanda de torra ingredienserna precis efter att smeten kommit ihop. Du kan till och med börja vika i de färska tranbären innan mjölet är helt blandat för att undvika överblandning.
Använd rumstempererade ingredienser. Närmare bestämt rumstempererat smör, yoghurt och ägg. Kalla ägg och yoghurt kan få ditt smör att fastna och kan förhindra att smeten blir jämnt blandad.
Låt kakan koka helt innan du skär den. Vi vet, det är svårt att motstå. (Ditt hus kommer att lukta otroligt!) Men att skära i det för snabbt ger inte tiden att stelna och det kan vara smuligt eller gummiaktigt i mitten.

Vanliga frågor

- Starbucks Copycat Cranberry Bliss Bars
- Tranbär Granatäpple Karameller
- Lätt Apple Crisp

