Det är dags att kasta ut din loofah om detta händer

Det är dags att kasta ut din loofah om detta händer

Att använda en Loofah känns förvånansvärt uppfriskande. Den skrubbar bort död hud och lämnar dig mjuk och slät, och det hjälper till och med att öka cirkulationen under huden. Om du någonsin har undrat var Loofah -svampar kommer från är de inte från havet som havsvampar. De kommer faktiskt från en typ av kalebass som är torkad och ihålig innan du tar sig till din dusch.

Ge din loofah en bra whiff. Duften av din kroppstvätt kan dröja, men om den också har en möglig lukt är det dags att kasta ut den. Detta kan hända på så lite som två till tre veckor. Varför? Den Loofah gör ett bra jobb med att rensa bort gammal hud, men inte all den huden sköljer ner i avloppet. De små hålen i din loofah kan fånga dina döda hudceller. Även om du hänger din loofah för att torka efter varje dusch, gör fukten i ditt badrum din loofah till en bördig plats för farliga bakterier att växa, vilket kan orsaka allergier eller infektioner. (Här är vad som kan hända om du aldrig ändrar din loofah.)

Vad som kan växa i din loofah

Du kanske vill kasta ut din loofah om du visste vad som gömmer sig djupt i dessa sprickor. En äldre studie i Journal of Clinical Microbiology fann att använda loofahs kan innehålla skadliga bakterier som livnär sig på dina hudceller, till exempel Pseudomonas aeruginosa. Dessa bakterier är vanligt i badrum och kan orsaka infektioner i urinvägarna, huden och öronen. Ännu värre är P. aeruginosa känd för att utveckla resistens mot antibiotika, vilket gör infektioner svårare att behandla.

Du skulle tro att låta din loofah torka ut skulle bli av med bakterierna, men inte helt. Forskare fann att medan bakterienivåerna sjönk efter torkning i två veckor, studsade de tillbaka när Loofah blev våt igen. Och det är inte bara använda loofahs du behöver oroa dig för – nya är inte heller sterila. Till och med färskt ur paketet kan de innehålla spår av bakterier från miljön och din hud. När forskare blötade nya loofahs i sterilt vatten i 24 timmar började tidigare odetekterbara bakterier frodas.

Hur du håller din loofah ren

Om du bara inte kan ge upp din loofah men vill undvika bakterierna finns det lite hopp. Studien fann också att om du blötlägger din loofah i en 10% bleklösning kommer du att tappa de små buggarna. Du bör rengöra din loofah minst en gång i veckan. Efter varje dusch, se till att skölja den helt och hänga den på ett svalt ställe att torka. Det betyder att få det ur ditt badrum.

Du vill inte använda en loofah varje dag, särskilt om du rakar dina kroppsdelar. Dessa små snitt från rakning kan göra det enklare för alla bakterier på din loofah att smitta din kropp. Bakterier som E. coli kan också komma in i din kropp genom ditt könsdel, så undvik att använda en loofah för att rengöra dessa områden. Du bör också aldrig dela din loofah med andra medlemmar i ditt hushåll.

När det gäller Loofah -ersättare är Nylon Poufs inte det bästa valet. Dessa färgglada loofah -alternativ kan också hålla fast vid samma bakterier. Antimikrobiella badsvampar måste fortfarande rengöras och ersättas ofta. Havsvampar har naturliga antibakteriella enzymer, men måste också bytas ut. Kom ihåg att mögel också kan växa på dessa badsvampar, utlösa huvudvärk och andra allergisymtom.

Din säkraste satsning är att använda en vanlig tvättduk för att undvika bakterier och andra otäcka saker. Tvättdukar kan kastas i tvättmaskinen efter varje användning och håller mycket längre än Loofahs.

Linnea Bergström
Linnea Bergström
Med en utbildning i journalistik och en fascination för livsstilstrender strävar jag efter att omvandla komplexa berättelser till engagerande och tillgängliga historier. Varje artikel är för mig en möjlighet att väcka våra läsares nyfikenhet och tillföra en fräsch touch till deras vardag.