Om du har diabetes är det fortfarande möjligt att njuta av de flesta livsmedel, förutsatt att du håller ett öga på ditt kolhydratintag och portionsstorlekar. Emellertid föreslår experter att du kanske vill hålla fast vid hela frukt snarare än fruktjuicer. Fruktjuicer kan vara mycket socker. De innehåller inte heller någon signifikant mängd fiber (särskilt jämfört med hela frukter), vilket innebär att deras sockerinnehåll snabbt absorberas i blodomloppet och kan öka ditt blodsocker.
Med tanke på det faktum att tranbärssaft tenderar att vara syrlig, kanske du tror att det skulle vara ett bra alternativ. (Läs om den oväntade effekten på din båge om du dricker tranbärssaft varje dag.) Men det är värt att notera att ett 8-ounce glas tranbärssaft innehåller drygt 26 gram kolhydrater, med mer än 23 gram av det socker. Dessutom har den bara 0,2 gram fiber.
Med det sagt, om du är försiktig, behöver inte tranbärsjuice undvikas. Nyckeln ligger i att dricka inte mer än en halv kopp servering av osötad tranbärssaft eller en som bara är sötad med ett konstgjort sötningsmedel som sukralos.
Undvik cocktails av tranbärsjuice
Även om måttlig konsumtion av osötad tranbärsjuice sannolikt inte kommer att orsaka dig ett problem, är det viktigt att notera att det finns andra typer av tranbärssaftprodukter som du bör undvika.
Medan cocktails av tranbärsjuice innehåller tranbärssaft, utgör den i allmänhet bara cirka 27% till 31% av drycken, enligt en artikel från 2003 i Diabetes Care. Det betyder att du inte får nästan lika mycket av de gynnsamma näringsämnena som finns i tranbärssaft. Bortsett från det kan cocktails av tranbärsjuice innehålla andra ingredienser du inte vill ha, till exempel färger, smaker och tillsats av socker eller hög fruktos majssirap.
Liksom deras 100%-juice-motsvarigheter tenderar cocktails tranbärsjuice att vara mycket socker. Till exempel finns det 28 gram kolhydrater och 25 gram socker i Ocean Spray’s Original Cranberry Juice Cocktail. Detta gör det 2 gram högre i socker än osötade 100% tranbärssaft – mestadels från tillsatt socker snarare än naturligt fruktsocker.
Tranbär själva kan vara bra för diabetes
Även om överskottssockret och bristen på fiber i tranbärssaft kan vara problematisk om du inte håller koll på hur mycket du har, kan tranbär själva vara fördelaktigt för personer med typ 2 -diabetes. En 2022 systematisk översyn och metaanalys publicerad i näring, metabolism och hjärt-kärlsjukdomar fann att både tranbär och blåbär förbättrade flera markörer av typ 2-diabetes, inklusive fastande blodglukos och glykat hemoglobin. Den föreslagna mekanismen var polyfenolerna – särskilt antocyaniner – som dessa bär innehåller. Anthocyaniner är de föreningar som är ansvariga för att ge växter sin ljusröda, blå och lila färg.
En systematisk granskning av 2024 och metaanalys i näringsämnen fann också att tranbär kan måttligt förbättra insulinkänsligheten och minska kardiovaskulär risk genom att förbättra TC/HDL-C-förhållandet, särskilt i torkat tilläggsform. I denna studie verkade det emellertid inte påverka fastande blodglukos eller glykat hemoglobin. Dessutom påverkade inte dosen av polyfenoler eller antocyaniner resultaten.