Allt du älskar med en klassisk jordgubbskaka, men tillverkad på en jätteplåt för enkel sommarunderhållning! Med en smörig, flagnig hemlagad kexbas, berg av fluffig vispad grädde och massor av saftiga jordgubbar, är denna enkla dessert en absolut showstopper som är mycket mindre noga än en standardkaka.
Det här receptet kontrollerar alla mina lådor för den perfekta sommaren underhållande efterrätt. Du kan göra det mesta i förväg, det är levande, friskt och underbart, och det har perfekt mogna, säsongsbetonade bär!
Jag känner inte riktigt någon som skulle passera en bit av denna skönhet. Till och med min make, som är ”inte riktigt en dessertperson” (infoga ögonrulle) gick tillbaka i några sekunder. Detta pågår på vår fars dagsmeny, i kombination med en kanna av Strawberry Peach Sangria, och jag vet att det kommer att bli en enorm hit med hela familjen.
Det roliga med detta recept är att det inte bara är begränsat till jordgubbar. Det skulle vara bra med nästan alla frukt som är supermogna och under säsongen.
Gick bara jordgubbplockning och behöver använda dem? Därefter kan du prova våra hemlagade jordgubbspoptertar, jordgubbe rabarber skarp eller jordgubbsvattenmelon gazpacho.
Steg-för-steg instruktioner
Steg 1: Vispa ihop mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt det kalla rivna smöret i mjölblandningen och rör om tills det är väl införlivat.
Pro tips: För ljus, fluffiga kex är det mycket viktigt att ditt smör är så kallt som möjligt. Vi lägger smöret i frysen i ungefär en timme innan vi börjar detta recept och rasa sedan medan det är fryst. Vi kyler också/fryser de obakade kexen kort strax innan du bakar för att se till att smöret är fint och kallt innan det går i ugnen!

Steg 2: Vispa ihop den tunga grädden, ägget och vaniljen i en separat skål.
Steg 3: Häll den våta blandningen i mjölblandningen och rör försiktigt tills en raggig deg bildas. Använd dina händer för att försiktigt knåda degen bara tills den är väl införlivad och det finns inga supertorta fläckar.


Steg 4: Med en 2 matsked kakadedegskopa, skopa degen på en 13×9 tum plåt (en standardkvarterplåt) i 5 rader av 3. Degen ska beröra. Tryck försiktigt på varje skopa ner med händerna för att platta något. Placera i frysen i 15 minuter (eller kylskåpet i 30 minuter).
Steg 5: Innan du bakar, borsta topparna på kexen med tung grädde och strö sedan med grovt socker.


Steg 6: Grädda i 20-22 minuter tills botten är gyllenbruna och topparna är bara lättbrun. En tandpetare som sitter i mitten bör komma ut. Låt kexen svalna helt.

Steg 7: Medan kexen är i ugnen, gör jordgubbar och vispad grädde. Rör ihop jordgubbar, socker och citronsaft i en stor skål och låt sitta i 30 minuter.


Steg 8: Tillsätt den kylda tunga grädden i en stor skål med pulveriserat socker och vaniljextrakt. Slå på medelhastighet tills medelstora toppar bildas och kyler tills den är klar att använda. Vi använder Shamrock Farms tunga piskkräm i det här receptet, som håller sin topp längre (idealisk för sommarbakning!).
Steg 9: När kexen har kylts, topp med ett lager vispad grädde.


Steg 10: Slutligen sked jordgubbarna och de ackumulerade juicerna över toppen. Om du gör detta i förväg, vänta med att montera efterrätten tills strax innan du serverar. Njuta!

Gör instruktioner i förväg
Om du gör denna Sheet Pan Strawberry Shortcake för ett speciellt tillfälle, kan du göra nästan alla komponenter i förväg och montera strax innan du serverar!
Kexbasen kan bakas, täckas och lagras i upp till 3 dagar vid rumstemperatur. (Att lagra dem i en lufttät behållare kommer att hindra dem från att torka ut.)
Vispad grädde, när den är gjord med ingredienser av god kvalitet (som Shamrock Farms tunga vispgrädde som vi använde här), kommer senast täckt över natten i en skål i kylen.
De macererade jordgubbarna görs bäst strax innan de serverar så att de inte blir fuktiga. Men du kan skära jordgubbarna dagen innan och bara kasta med socker och citronsaft 30 minuter innan du serverar!

För ytterligare en enkel sommardessert, prova våra fyra bärplaisbarer!