Fiskolja är ett av de mest populära tillskotten bland människor i USA. Enligt Centers for Disease Control and Prevention tar mer än en av fem vuxna över 60 och en av sex vuxna i åldrarna 40 till 59 fiskolja. Fiskoljens popularitet är förståeligt när du överväger de många hälso -påståenden som gjorts på etiketter för fiskoljetillskott. En artikel 2023 i JAMA -kardiologi fann att de flesta fiskoljetillskott påstår att stödja hjärthälsa, men ändå färre än 20% av dem använde ett hälsopåståendet som godkänts av Food and Drug Administration (FDA). För närvarande har FDA endast godkänt kvalificerade hälsopåståenden om fiskoljans effekter på blodtryck och koronar hjärtsjukdom.
Tar du fiskolja för att sänka ditt kolesterol? Cirka 5% av fiskoljetillskott hävdar att ”stödja” friskt kolesterol eller lipidmetabolism, men det kan vara något vilseledande. Bland de 47 studier som granskades i en metaanalys 2009 i International Journal of Cardiology påverkar inte fiskoljetillskott totalt kolesterol, LDL-kolesterol eller HDL-kolesterol. Fiskoljetillskott kan minska triglyceridnivåerna, beroende på dosering. Förhållandet mellan fiskolja och kolesterol är emellertid ganska komplicerat.
Hur fiskolja kan påverka dina blodlipider
Inte alla fiskoljetillskott är desamma. Titta noga på din tilläggsetikett för två viktiga typer av omega-3-fettsyror: eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA). EPA kan bidra till att förbättra humöret och minska inflammation, medan DHA är avgörande för hjärnfunktion och utveckling. Mängderna EPA och DHA kan variera mellan fiskoljeprodukter, och detta kan påverka hur tillskottet påverkar dina blodlipider.
En översyn av 2012 i Journal of Clinical Lipidology fann att DHA kan ha en starkare inverkan på kolesterol- och triglyceridnivåerna. Medan DHA kan sänka triglycerider kan det också höja LDL (”dåligt”) och icke-HDL-kolesterol. DHA tenderar emellertid att höja HDL (”bra”) kolesterol mer än EPA. Eftersom många kliniska studier använder olika förhållanden mellan EPA och DHA är det svårt att dra breda slutsatser om hur fiskoljetillskott påverkar kolesterolet övergripande.
En översyn 2023 i Journal of the American Heart Association noterade att förhållandet mellan EPA och DHA kan leda till olika effekter på kolesterol och triglycerider. I allmänhet kan 2 gram fiskolja per dag minska triglycerider med cirka 43 poäng, medan 3 gram kan sänka dem med cirka 69 poäng (här är hur mycket fiskolja du ska ta dagligen). Människor med fetma eller hjärtsjukdomar såg mer av de triglyceridsänkande effekterna. Fiskoljetillskott har inkonsekventa effekter på LDL -kolesterol men kan något öka HDL -kolesterolet.
Andra möjliga fördelar med fiskolja
Kostriktlinjerna för amerikaner rekommenderar att du äter fet fisk två gånger i veckan för sitt protein, vitaminer, mineraler och väsentliga omega-3 och omega-6-fettsyror. Medan fiskoljetillskott innehåller omega-3, konstaterar FDA att de kanske inte erbjuder samma hälsofördelar som att äta hela fisken. (Här är några andra livsmedel du bör äta om du vill få mer omega-3.)
En studie 2017 inom näring och diabetes jämförde fiskoljetillskott med att äta fisk. En grupp tog 2 gram fiskolja dagligen, medan den andra åt öring två gånger i veckan. En kokt öringfilé innehåller cirka 1,4 gram omega-3. Efter 8 veckor hade öringgruppen större minskningar av totalt kolesterol, LDL -kolesterol och triglycerider, tillsammans med en större ökning av HDL -kolesterol. Däremot upplevde fiskoljegruppen en liten ökning av LDL -kolesterol.
Så ska du sluta ta fiskolja? Inte nödvändigtvis. Fiskoljetillskott kan fortfarande gynna människor som inte äter mycket fisk. En studie 2019 i New England Journal of Medicine följde mer än 25 000 vuxna över 50 år för att utvärdera effekterna av vitamin D3 och fiskolja på hjärtsjukdomar och cancer. Medan fiskolja inte förhindrade något av tillstånd övergripande, kopplades fiskoljetillskottet till en 28% lägre risk för hjärtattack. Bland människor som sällan åt fisk minskade fiskoljetillskottet risken för en större kardiovaskulär händelse med 19% och en 40% lägre risk för hjärtattack. Människor som hade två eller flera riskfaktorer för hjärtsjukdomar hade en 44% lägre risk för hjärtattack när de tog ett fiskoljetillskott.



