Att äta cayennepeppar har en oväntad effekt på ditt kolesterol

Att äta cayennepeppar har en oväntad effekt på ditt kolesterol

Att ta medicin är inte det enda sättet du kan bekämpa stigande kolesterolnivåer. Det finns friska vanor som kan sänka ditt höga kolesterol, som kan inkludera att äta cayennepeppar.

Om du regelbundet nosh på kryddig mat, vet du att cayennepeppar med på värmen. Faktum är att det är en go-to krydda i massor av smakfullt heta rätter. Ingrediensen som orsakar dess femlarmens hethet är anledningen till att cayennepeppar är en favorit bland människor som vill kontrollera sitt kolesterol med mat. I hjärtat av Cayenne Peppers värme är Capsaicin, ett ämne som har visat lite kolesterolsänkande förmåga under kliniska förhållanden (som är bland de många saker som kan hända med din kropp när du äter kryddig mat).

En granskning 2022 i Frontiers in Nutrition bestämde att capsaicin potentiellt kan påverka kolesterol på positiva sätt för individer med metaboliskt syndrom, ett tillstånd kopplat till en högre risk för hjärt -kärlsjukdom. Efter att ha analyserat resultaten från nio studier drog författarna slutsatsen att intag av capsaicin kunde minska det totala kolesterolet och ”dåligt” lågdensitetslipoprotein (LDL) kolesterol.

Förbikoppla dåligt kolesteroluppbyggnad

När Dr. Zhen-Yu Chen intervjuades 2012 om en studie som hans team genomförde på Hot Chili Peppers, sa han att Capsaicin tycktes både minska kolesteroluppbyggnaden och svepa mer av det ur kroppen (per vetenskap dagligen). Som ett resultat hade kolesterol mindre tid att följa artärväggarna och orsaka framtida skador.

Capsaicin kanske kan lyfta lagring av ”bra” högdensitetslipoprotein (HDL) kolesterol såväl som tam stigande LDL-kolesterol. I en studie 2017 (via näringsämnen) höjde deltagare som konsumerade 4 milligram capsaicin två gånger om dagen sitt HDL -kolesterol under tre månader. Däremot upplevde deltagarna i kontrollgruppen – som konsumerade kapslar med endast 0,05 milligram capsaicin – inte samma fördel.

En studie från 2018 i Journal of Functional Foods nådde en liknande slutsats om sambandet mellan capsaicin och låg kolesterolavläsningar. Efter regelbundet intag av måttliga (4,4 milligram) doser av capsaicin uppvisade deltagarna minskade LDL-kolesterolnivåer. Således kan capsaicin hjälpa till att minska döden från sjukdomar som hjärtattacker och härdning av artärerna (som är bland orsakerna till hjärtattacker). Men innan du springer ut för att köpa ett badkar med cayennepeppar, var förvarad för att mer inte är bättre, åtminstone när det gäller capsaicin. När deltagarna i 2018-studien tog höga (16,7 milligram per dag) nivåer av capsaicin, slutade de njuta av kemikaliens kolesterolvänliga effekter.

Känn den hjärtvänliga brännskadorna

Om du gillar tanken på att använda cayennepeppar som ett kolesterolsänkande verktyg, behöver du inte vänta till nästa gång du gör chili. Cayennepeppar kan användas för att grana upp olika rätter, inklusive några som kan överraska dig. När allt kommer omkring kanske du inte är chockad över att höra att cayennepeppar liver mexikanska ris. Men om du känner dig äventyrlig kan cayennepeppar också krydda desserter som chokladganache.

Naturligtvis kan du vara en av de människor som föredrar milda kryddor utan massor av brinnande. I så fall kan du överväga att prova ett capsaicintillskott. Var bara medveten om att du fortfarande känner brännskadorna, även om du tar ett piller. Capsaicintillskott kan orsaka gastrointestinal obehag tills din kropp anpassas till dem, så det är klokt att vara försiktig med din dos – och få råd från en läkare innan du integrerar sådana tillskott i din dagliga regim.

Linnea Bergström
Linnea Bergström
Med en utbildning i journalistik och en fascination för livsstilstrender strävar jag efter att omvandla komplexa berättelser till engagerande och tillgängliga historier. Varje artikel är för mig en möjlighet att väcka våra läsares nyfikenhet och tillföra en fräsch touch till deras vardag.