Overhead view of homemade nutella in a glass jar.

Hemlagad Nutella

Denna hemlagade Nutella är klar på 10 minuter och kräver endast 5 ingredienser. Den har hälften av sockret per portion jämfört med Nutella i butik och innehåller ingen tillsatt olja eller mejeriprodukter. Dessutom smakar det lika gott!

Du kanske blir förvånad över att få reda på att butiksköpt Nutella endast består av 13 viktprocent hasselnötter och att huvudingredienserna är socker och palmolja. Vi försökte göra vår version så hasselnötsframåt är möjligt, med bara fem ingredienser: hasselnötter, kakaopulver, socker, vaniljstångspasta och salt.

Vi rekommenderar starkt att köpa rostade hasselnötter (med skalet borttaget) i butiken. Råa hasselnötter kan vara knepigt att hitta, och trots vad internettutorials kommer att berätta för dig är det otroligt irriterande att försöka få bort alla skal från rostade hasselnötter. Om du inte hittar dem i butik kan du beställa online.

Det här receptet går ihop i en matberedare (det är den vi använder) på bara några minuter. Blanda bara hasselnötterna till ett slätt nötsmör, tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa tills allt är blandat! Enklare än så blir det inte.

Vi använder strösocker istället för vanligt strösocker eftersom det har små granulat som hjälper till att skära ner på kornigheten i Nutella. Vanligt socker fungerar bra också, det kan bara bli lite grynigt. Du kan också experimentera med ett valfritt flytande sötningsmedel, som agave, lönnsirap eller honung.

Det här receptet är en del av vår Better than Store Bought-serie, där vi troget återskapar din favoritbutiksinköpta mat, men försöker göra dem ännu bättre. Om du älskar att baka, prova våra hemlagade fikonnewtons eller jordgubbspoptårtor härnäst!

Framifrån av hemlagad nutella i en burk med en sked i.

Hur man gör hemmagjord Nutella

STEG 1: Tillsätt rostade och hackade hasselnötter i en matberedare och mixa tills det är slätt, cirka 3 minuter. Efter ca 3 minuter upptäckte vi att hasselnötssmöret inte blev slätare.

För en ännu jämnare konsistens kan du använda en snabbmixer, men det kan vara svårare att få det att blandas.

STEG 2: Tillsätt kakaopulver, salt och socker till nötsmöret och blanda tills det är jämnt.

Förvara din hemmagjorda Nutella i kylen i upp till en månad.

Serveringsförslag

Denna hemgjorda Nutella är perfekt på eller blandad med:

  • Rostat bröd (ännu bättre med lite bananer på toppen!)
  • Croissanter
  • Pannkakor och våfflor
  • Glass
  • Gröt

Du kan också använda den i bakverk som:

  • Brownies
  • Småkakor
  • Ostkakor
  • och så mycket mer!
Ovanifrån av bananer som ovanpå nutella på rostat bröd.

För en annan smakprofil, prova att använda pistagenötter eller till och med jordnötter nästa gång du gör den. Om du älskar att göra ditt eget nöt- och frösmör, prova vår hemlagade tahini härnäst!

klocka klockikonbestick bestick ikonflagga flaggikonmapp mappikoninstagram instagram ikonpinterest pinterest ikonfacebook facebook ikonskriva ut skriva ut ikonenrutor rutor ikonhjärta hjärta ikonhjärta fast hjärta solid ikon

Linnea Bergström
Linnea Bergström
Med en utbildning i journalistik och en fascination för livsstilstrender strävar jag efter att omvandla komplexa berättelser till engagerande och tillgängliga historier. Varje artikel är för mig en möjlighet att väcka våra läsares nyfikenhet och tillföra en fräsch touch till deras vardag.